Visite in Venetië

Heinrich Schütz en Claudio Monteverdi: een prachtcombinatie

Programma

De Duitser Schütz en de Italiaan Monteverdi waren tijdgenoten. Schütz was een groot bewonderaar van Monteverdi en onderhield vriendschapsbanden met hem. In de concertreeks zal het TVE tijdens de concerten aan het bestaan van deze vriendschappelijke relatie aandacht schenken door het voordragen van brieffragmenten door een verteller.

De invloed van Monteverdi’s muziek (maar ook van die van de eveneens Italiaanse componist Gabrieli) op het werk van Heinrich Schütz is evident. Schütz heeft een belangrijke rol gespeeld in het overbrengen van muzikale ideeën vanuit Italië naar Duitsland. Hierdoor is zijn stempel op de Duitse muziek groot geweest, zoals die van Monteverdi richtinggevend was in Italië. Daarom: een prachtcombinatie…

Een prachtcombinatie ontstaat ook door de samenwerking tussen het Tilburgs Vocaal ensemble (al vele jaren bekend om de prachtige uitvoeringen van alle grote werken uit de barokmuziek van Händel, Bach en Monteverdi), het Ariosto Ensemble en het Ensemble Severijn. Het gebeurt immers niet vaak dat professionals en (goede!) amateurs zich verenigen om een serie concerten te verzorgen. De amateurs van het TVE kunnen en zullen veel leren van de zangers van het Ariosto Ensemble. Leden van dat ensemble nemen tijdens deze concerten ook de solopartijen voor hun rekening. Bijzonder is in dit verband dat de voor deze concerten geprogrammeerde muziek van Monteverdi sporadisch wordt uitgevoerd, dus minder bekend is en voor velen een nieuwe ontdekking zal betekenen.

Uitvoerenden

 

 

Concerten

Februari 2012

 • zaterdag 11 – Heuvelse Kerk in Tilburg 20:00u.
  adres: Heuvelring 122, Tilburg – kaart.
 • zondag 12 – Paterskerk in Eindhoven om 15:00u.
  adres: hoek Tramstraat-Kanaalstraat, Eindhoven – kaart.

Maart 2012

 • zaterdag 3 – Antoniuskerk in St. Anthonis 20:00u.
  adres: De Brink, Sint Anthonis – kaart.
 • zondag 4 – Achelse Kluis in Achel (B) om 15:00u.
  adres: De Kluis 1, Achel – kaart.

 

Entree: € 12,50 / € 10,00 (65+ en 12-)
Persbericht
Flyer voorkant / achterkant
Voor reserveringen en overige informatie kunt u terecht op de project pagina van het Tilburgs Vocaal Ensemble.