Lamentaties Emilio de’Cavalieri

Concerten 2022

zondag 3 april 2022  – Trudokerk van Stiphout om 15.00 uur
adres: Dorpsstraat 34, Helmond
Reserveren via https://www.lambertusconcerten.nl/event/8579/

vrijdag 8 april 2022 – St. Servatiuskerk van Boerdonk om 20.00 uur
adres: Pastoor van Schijndelstraat 35, Boerdonk
Reserveren niet mogelijk en/of niet nodig

zaterdag 9 april 2022 – St. Petrusbasiliek van Boxtel om 16.00 uur
adres: Oude Kerkstraat 20, Boxtel
Reserveren via https://www.klassiekindekerken.nl/events/ariosto-ensemble-2022

zondag 24 april 2022 – AD Kerk in Waalre om 15.00 uur
adres: Koningin Julianalaan 12, Waalre
Reserveren via adconcerten@gmail.com

Lamentaties van Emilio de’Cavalieri

Schilderij van Emilio de'Cavalieri
Emilio de’Cavalieri (1550-1602)

Emilio de’ Cavalieri werd rond 1550 in Rome geboren in een aristocratische en muzikale familie. Tijdens zijn werk als componist en organist raakte hij bevriend met kardinaal Ferdinando de’ Medici. Nadat deze in 1587 zijn broer opvolgde als Groothertog van Toscane ging Emilio in 1588 met hem mee naar Florence, waar hij tot aan zijn dood toezicht hield op alle kunsten aan het hof van de Medici. Zodoende was Emilio de Cavalieri een van de leidende figuren in de ontwikkeling van de stile rappresentativo. Zijn beroemde Rappresetnatione di Anima e di Corpo (1600, Rome) is een mijlpaal in de muziekgeschiedenis. Afgezien van de Rappresentatione en verschillende stukken gecomponeerd voor de huwelijksfeesten van 1589 aan het hof van de Medici, is slechts één muziekcollectie van Cavalieri is bewaard gebleven: de Lamentations and Responsories for the Holy Week. De muziek voor deze verzameling is waarschijnlijk gecomponeerd in de laatste jaren van de 16e eeuw en introduceerde voor het eerst in de geschiedenis geestelijke monodieën met basso continuo (instrumentale begeleiding). De Lamentations bevatten een grote verscheidenheid aan compositiestijlen variërend van traditionele 16e-eeuwse polyfonie tot de meest avant-garde seconda prattica refreinen en monodieën

Concertprogramma

Uit de Lamentaties van Jeremia hebben we een drietal lectio’s samengesteld. Deze worden afgewisseld met instrumentale muziek van o.a. Paolo Quagliati. Het geheel wordt omlijst door een In te Domini speravi (anoniem) en Miserere mei, Deus (Gregorio Allegri):

  • In te Domini speravi (anoniem) // bewerkt door Eelco Kooiker
  • Pater noster (anoniem, Gregoriaans)
  • Instrumentaal: Canzone 1 (Paolo Qualiati, c. 1555 – 1628)
  • Lamentations and Responsories for the Holy week (Emilio de’Cavalieri, 1550-1647)
    • prima letione
    • seconda letione
    • terza letione
  • Instrumentaal: Canzone 19 (Paolo Qualiati, c. 1555 – 1628)
  • Miserere mei, Deus – “Hybrid” editie (Gregorio Allegri, 1582-1652)

 

Aan het programma werken mee: Tanja Obalski (sopraan), Sascha Mommertz (blokfluit), Martijn Verbrugh (viola da gamba) en Eelco Kooiker (orgel).

Ariosto Ensemble

Leden van het concertprogramma Lamentaties van Cavalieri
Leden van het concertprogramma Lamentaties van Cavalieri (fotograaf; Judith ter Hofstede)

Het Ariosto Ensemble, voor het eerst uitvoerend in 2002, is een project ensemble dat in wisselende samenstelling concerten geeft. De voorkeur ligt bij vocale programma’s met muziek uit de Renaissance. Afhankelijk van het programma worden met grote zorgvuldigheid zangers en instrumentalisten geselecteerd uit professionele – en uitstekend opgeleide amateurmusici, die affiniteit hebben –  en bekend zijn met de muziek die wordt uitgevoerd. Er wordt op toegezien dat de gevraagde stemmen perfect passen bij datgene wat wordt vereist in de composities. Voor deelname aan een project worden audities afgenomen. Voor zover mogelijk wordt teruggegrepen naar facsimile’s van de oorspronkelijke notatie, niet alleen voor onderzoek, maar ook in de uitvoeringspraktijk. Deze manier van werken, die men zelden tegenkomt, draagt mede zorg voor boeiende uitvoeringen op hoog niveau.

Het ensemble staat onder leiding van Renée Kartodirdjo.

Foto van Renée Kartodirdjo
Renée Kartodirdjo (artistiek leider)