Het hof van Ferrara

Programma

Het hof van Ferrara

Het hof van Ferrara, geleid door de familie Este van 1240 tot 1598, is steeds een belangrijke centrum van cultuur geweest. Schrijvers, acteurs, schilders, componisten en musici werden ondersteund door de heersers, waarbij muziek, zowel uitvoerend als vormgevend, een belangrijke plaats innam. Al in het begin van de 15e eeuw werden musici in dienst genomen, met name “pifferi” (spelers van blaasinstrumenten) zoals de beroemde Niccolo Tedesco.

In deze periode bezocht de bekende diplomaat en componist Guillaume Dufay het hof en componeerde voor Niccolo III d’Este in deze periode werden ook beroemde schrijvers aan het hof ontboden. Organist en componist Bartolomeo da Bologna was in het begin van deze eeuw een belangrijk figuur, maar ook buitenlandse componisten, naast Dufay, maakten hun opwachting, zoals de Engelsman Leonel Power.

Ercole I d’Este (1471-1505) kan gezien worden als de meest belangrijke culturele beschermheer van de 15e eeuw. Hij droeg zorg voor de introductie van een hofkapel, trok zangers (en componisten) aan uit het buitenland, zoals Jean Japart, Johannes Ghiselin, Josquin des Prez, Jacob Obrecht en Antoine Brumel. De zonen van Ercole, Hertog Alfonso I en kardinaal Ippolito I zorgden voor de voortzetting van de traditie; zo was Adriaen Willaert in zijn jonge jaren in dienst van Ippolito.

De uitstraling van het hof van Ferrara, en de uitgebreide familiecontacten middels (vaak politieke) huwelijken zorgden voor en componisten als da Viola en Tromboncino, ook buitenlandse “maestri di cappella” aantrok (zoals hofcomponist Cipriano de Rore, maestro di cappella van 1547-1558) tekent de internationale importantie en uitstraling. Met Alfonso II wordt het hoogtepunt bereikt van de culturele rijkdom. Musici als Willaert, weliswaar in functie van Venetië, maar nimmer het contact met Ferrara verliezend, Luzzaschi, Giaches Wert (in dienst van de Gonzaga’s in Mantua, maar vaak reisde naar Ferrara, waar hij een lief had) frequenteerden het hof; de beroemde concerten die in heel Europa bekend genoten (zie bij Wert en Luzzaschi) en de opvoering van pastorale drama’s van Guarini en Tasso kenden hun gelijken niet.

Het huwelijk van Leonora d’Este met Carlo Gesualdo, de opdrachten van d’Este aan Philippus de Monte voor het schrijven van een madrigaalboek en de eerste uitvoering van Monteverrdi’s 4e madrigaalboek in het Teatro della Sala Grande van Ferrara zijn evenzeer momenten die aantonen dat het toenmalige hof van de familie Este een ongekende culturele grandeur kende.

Uitvoerenden

Lisette Klaasen: sopraan
Renée Kartodirdjo: sopraan
Relinde Janssen: alt
Jan Berkers: tenor
Eelco Kooiker: tenor
Matthias Valvekens: tenor
Paul Fischer: bas
Hans van de Ven: bas
Ludy Vrijdag: tenor

Instrumentaal
luit: David van Ooijen

Artistieke Leiding
Ludy Vrijdag

Concerten

April 2013

 • zondag 21 – Oude Willibrorduskerk in Waalre om 15:00u (entree: 5 euro).
  adres: Oude Torenstraat, Waalre – kaart.

 

Juni 2013

 • zondag 2 – Lambertuskerk in Helmond om 20:00u.
  adres: Kerkstraat 54, Helmond – kaart | website.

 

November 2013

 • zondag 3 – Noorderkerk in Hoorn om 15:00u (entree: 10 / 7,50 euro, kinderen 5 euro. Kaarten bestellen via hoornnoorderkerk@gmail.com of 06 2184 3943).
  adres: Kleine Noord 30, Hoorn – kaart | website.
 • zaterdag 16 – H.Anthonius Abt, St. Antonis om 20:30u (kerk open vanaf 20.15u entree: 10 euro).
  adres: De Brink, Sint Anthonis – kaart.

 

 

Voor meer informatie klik hier.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.ariostoensemble.nl/programma/het-hof-van-ferrara/