Recensie “Petrus Alamire”

Het Ariosto Ensemble heeft in 2015 een optreden verzorgd tijdens het Petrus Alamire project dat werd georganiseerd door de Alamire Foundation. Een recensie van Klaartje Proesmans (K.U. Leuven):

Het Nederlandse Ariosto Ensemble nam in 2015 deel aan het Petrus Alamire Fringe project, opgezet en uitgevoerd door de Alamire Foundation (Internationaal Centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen, KU Leuven, B), naar aanleiding van de tentoonstelling in Antwerpen, ‘Petrus Alamire, Meerstemmigheid in beeld’ (aug-nov 2015).

In dit project werden semi-professionele vocale ensembles uit Vlaanderen en Nederland gemotiveerd om niet enkel aan de slag te gaan met het repertoire uit de koorboeken van Petrus Alamire (gemaakt tussen 1500 & 1535), maar tevens om deze muziek uit te voeren vanuit de originele bronnen en notatie. Elk ensemble kreeg een professionele coach toegewezen, die hen hielp en ondersteunde bij dit traject.

Het Ariosto Ensemble o.l.v. Renée Kartodirdjo, zelf lange tijd lid van de Cappella Pratensis, kreeg Isaac Alonso de Molina als coach. Hun programma bestond uit misdelen, die gebaseerd waren op een laatmiddeleeuws Nederlands lied (Myns liefkens bruyn ooghen en In mynen zin).

Tijdens het laatste weekend van het festival Laus Polyphoniae in Antwerpen (einde augustus 2015), kregen alle deelnemende ensembles het podium in AMUZ, Festival van Vlaanderen Antwerpen en brachten hun programma van ca. 30 minuten. Deze slotdag kaderde ook in de Cultuurmarkt van Antwerpen en bracht honderden luisteraars op de been.

Het Ariosto Ensemble maakt een opmerkelijke beurt en brachten met 14 zangers een schitterende uitvoering, staande rond het koorboek en zingend vanuit de door Alamire en zijn scribenten genoteerde muziek en tekst.

Meer informatie vindt u op de Alamire Foundation website of op de website van het project getiteld: Petrus ALamire.